Proiect unitati 3, 4 CNE cernavodaDezvoltarea de noi unitati nucleare in Romania se afla in discutie inca din 2003. Studiul de fezabilitate realizat de Deloitte&Touche si prezentat Consiliului de Administratie al SNN SA in luna martie 2006, a identificat ca solutie optima pentru realizarea Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda, infiintarea unei Companii de Proiect formata din investitori locali si straini. Guvernul roman si-a demonstrat angajamentul pentru acest proiect cand a anuntat la data de 14 septembrie 2006  realizarea a doua noi unitati nucleare in Romania.

Untiatile 3 si 4 se afla in conservare inca din 1992. Rata totala de finalizare: circa 15% la Unitatea 3 si 14% la Unitatea  4, constand in lucrari civile la cladirea reactorului, cladirea turbine si cladirea de servicii.

Prin Hotararea de guvern nr. 643/2007, Guvernul Romaniei a aprobat strategia de atragere a investitorilor in vederea realizarii Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavdoa, inclusiv graficul de infiintare a noii companii responsabila cu finalizarea proiectului.  In urma depunerii ofertelor,  6 companii au fost selectate pentru realizarea proiectului. fiecare investitor obtinand un procent din numarul total de actiuni, proportional cu capitalul investit: Nuclearelectrica (51%), ArcelorMittal Romania( 6.2%), CEZ  Republica Ceha (9.15%), GDF SUEZ Belgia (9.15%), ENEL Italy (9.15%), Iberdrola Spain (6.2%) si RWE Power Germany (9.15%).

La 29 martie  2009 a fost inregistrata compania de proiect sub denumirea SC EnergoNuclear SA la Registrul Roman de Comert si a fost desemnata echipa manageriala. EnergoNuclear este o companie cu capital public-privat.
 

Pasi importanti in derularea proiectului–   In noiembrie 2010, Comisia Europeana a emis opinia pozitiva asupra proiectului, conform prevederilor Art. 41 din Tratatul EURATOM fapt ce confirma aplicarea criteriilor tehnice si ce securitate nucleara in vigoare la nivelul UE.

–    In perioada 2010 – 2011 a fost facuta o evaluare tehnica de detaliu a constructiilor existente pe amplasament, rezultand faptul ca acestea pot fi utilizate pentru continuarea proiectului;

–  In luna ianuarie 2012, Consortiul format din SNC Lavalin (Canada), Ansaldo Nucleare (Italia) si Elcomex IEA (Romania) este singurul ofertant pentru “Contractului de inginerie, procurare, construcţie şi punere in functiune pentru unităţile 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda”,

–   In luna mai 2012, CNCAN a emis Scrisoarea de confort prin care a stipulat ca proiectul este autorizabil;

–   In septembrie 2012 a fost finalizat Studiul de fezabilitate al proiectului, care releva faptul ca proiectul este fezabil din punct de vedere tehnic si economic;

–   La data de 25 septembrie 2013 a fost aprobata Hotararea privind emiterea acordului de mediu pentru proiectul „Continuarea lucrarilor de construire si finalizare a Unitatilor 3 si 4 la C.N.E. Cernavoda”.

In 2011, investitorii GDF SUEZ, CEZ, RWE si Iberdrola s-au retras din proiect, motivand decizia lor prin necesitatea concentrarii investitiilor in tarile de origine, pe fondul crizei economice.

Ca urmare a exercitarii optiunii de iesire din proiect a investitorilor ramasi (ENEL si ArcelorMittal) in decembrie 2013, SN Nuclearelectrica SA este unicul actionar al companiei de proiect EnergoNuclear SA.

In data de 22.08.2014, Adunarea Generala a Actionarilor SNN a aprobat Strategia de continuare a Proiectului Unitatile 3 si 4 CNE Cernavodaprin lansarea unei proceduri competitive de selectare a unui investitor privat (IP) in vederea constituirii unei societati, respectiv un joint-venture.  Procedura este lansata in data de 27.08.2014, iar prima etapa, cea de calificare este incheiata la data de 09.09.2014 odata cu calificarea investitorului China General Nuclear Power Corporation. Dupa analiza Documentatiei de Intentie (experienta investitorului in proiecte similare, capacitatea financiara, gradul de aderare al Investitorului Calificat la Memorandumul privind implementarea Proiectului propus de SNN si la Strategie), CGN este declarat investitor selectat la data de 17.10.2014 prin semnarea unei Scrisori Comune privind Intentia de Realizare a Proiectului.

In data de 22.10.2015, actionarii SNN au aprobat in Adunarea Generala a Actionarilor semnarea Memorandumului de Intelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea si dezafectarea Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

http://www.energonuclear.ro/