Avantaje si beneficii

Ciclu industrial complet. România este printre puţinele state din lume care are un ciclu industrial complet în acest domeniu, astfel că avantajele energiei nucleare sunt enorme. Când au luat decizia dezvoltării energiei nucleare în România, liderii comunişti au avut în vedere faptul că România deţine mine de uraniu. Acum, ţara noastră extrage uraniu la Crucea (judeţul Suceava), dar plănuieşte deschiderea de noi exploatări în zona Tulgheş (Harghita) – Grinţieş (Neamţ). Urmează prelucrarea uraniului la Feldioara, în judeţul Braşov. Atât extragerea, cât şi prelucrarea uraniului se fac de către Compania Naţională a Uraniului (CNU). Aceasta este programată să fuzioneze cu producătorul de energie Nuclearelectrica, care este, de fapt, singurul său client. De la Feldioara, uraniul ajunge la Fabrica de Combustibil Nuclear, de la Mioveni, unde uraniul este transformat în „pastile“. Pastilele sunt apoi incluse în teci de zirconiu, iar mai departe, fasciculele de combustibil nuclear ajung la centrala nucleară de la Cernavodă. Un astfel de fascicul înmagazinează energia a 1.100 de tone de cărbune.

Independenţă energetică. O vorbă românească spune „să nu-ţi pui toate ouăle în acelaşi coş“. Zicala este atât de actuală încât se poate aplica în aproape orice domeniu, de la investiţii pe bursă până la domeniul energetic. Problema este simplă: nu trebuie să fii dependent de o singură sursă, în orice domeniu ai activa. Faptul că România dispune de un ciclu industrial complet în industria nucleară este un avantaj strategic incomensurabil, în condiţiile în care Rusia a redus haotic furnizarea de gaze, din septembrie încoace, atât către România, cât şi către alte state europene, precum Polonia, Ungaria, Slovacia sau Austria.

Fără probleme cu poluarea. România nu îşi poate respecta angajamentele europene de reducere a emisiilor de carbon şi de alte gaze cu efect de seră fără energia nucleară. În plus, energia nucleară nu a înregistrat în ţara noastră niciun eveniment serios sau accident. Ba chiar invers, reactoarele 1 şi 2 sunt printre cele mai fiabile din lume, având printre cei mai buni factori de capacitate din lume. Acesta este un indicator care rataă faptul că un reactor a fost conectat la sistemul energetic naţional şi a produs continuu electriictate. Per total, centrala de la Cernavodă are un factor de capacitate de 88% în medie, fiind în primele zece din lume. Pe româneşte, centrala a produs energie în 88% din timpul scurs.