ROMATOM a sponsorizat doua participante la Conferinta cu tema "Energy challenges and transitions"

În perioada 12-16 Aprilie 2016, în cadrul Asociației Europene a Studenților Geografi, EGEA, s-a desfășurat Congresul Regional de Est, organizat de EGEA București. Congresul, intitulat ”Energy challenges and transitions”, a avut loc în localitatea Murighiol și s-a bucurat de prezența a peste 70 de participanți din 12 țări.

Pe plan științific, Congresul Regional de Est al Studenților Geografi Europeni a beneficiat de un bogat program constând în 5 workshop-uri pe teme legate de energie, susținute de studenți din diferite țări, dar și de două prelegeri: ”Nuclear energy in Romania and the environment”, prezentată de Moroșanu Gabriela și Irina Pîlșu, sub coordonarea Romatom, respectiv ”The challenge of our changing energy mix. What will happen to Romania? ”, prezentat de Silvia Popescu, inginer Transelectrica.

În ceea ce privește prelegerea ”Nuclear energy in Romania and the environment”, aceasta a avut loc în după-amiaza zilei de 13 Aprilie și a durat aproximativ 60 de minute. În prima jumătate de oră, au fost prezentate aspecte relevante din istoricul și însemnătatea Forumului Atomic Român pentru energia nucleară din România, dar și termenii de referință legați de activitatea nucleară și strategia nucleară pe termen mediu și lung.

Concluziile primei părți, referitoare la managementul deșeurilor radioactive și la planurile de realizare a unităților 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, au fost urmate de o intensă dezbatere științifică, ce a abordat numeroase fațete ale acestui tip de energie:

  • Cât de ”curată” poate fi energia nucleară în comparație cu alte tipuri de energie
  • Care sunt riscurile creșterii producției energetice din aceste surse
  • Ce țări din Europa au programe energetice nucleare și care este specificul lor
  • Cum putem crește încrederea în aceest tip de energie
  • Cum interacționează energia nucleară cu mediul și în ce constă managementul deșeurilor radioactive
  • Randamentul și productivitatea energiei nucleare
  • Viitorul pe planul energiei nucleare în România
  • Energia nucleară și schimbările climatice

Studenții participanți la dezbatere au fost plăcut surprinși de nivelul cercetării în domeniul nuclear la care se află România și de percepția general pozitivă și foarte puțin sceptică a societății civile actuale cu privire la această formă de energie. Cum era de așteptat, au fost și câțiva studenți din țări cenu și-au dezvoltat un plan energetic național bazat pe energia atomice, care au argumentat riscurile asumate prin încurajarea unei astfel de forme de obținere a energiei. Totuși, spre finalul dezbaterii, suficiente argumente pozitive i-au încurajat și pe aceștia să reconsidere beneficiile energiei nucleare. De asemenea, studenții străini au apreciat activitatea Forumului Atomic Român și și-au exprimat regretul că nu în toate țările există astfel de organizații care să sprijine energia nucleară.

Ca rezultat al acestei dezbateri și ținându-se cont de informațiile furnizate în timpul prelegerii, câteva workshop-uri au inclus la final deziderate ale politicii energetice comune cu cele din domeniul energiei atomice.

Apreciem în ansamblu o participare activă a studenților la activitatea științifică programată în colaborare cu ROMATOM și considerăm că prin această prezentare a crescut vizibilitatea sectorului energetic nuclear românesc în rândul tinerilor și, mai departe, în viitoarele dezbateri academice pe teme asemănătoare.

Prezentarea ROMATOM – an active leader of nuclear energy in Romania sustinuta de Gabriela Morosanu si Irina Pilsu